tisdag 12 augusti 2014

Stuvade makaroner och ungskorv

När man lagar mat handlar mycket om tajming om simultankapacitet. Läs igenom hela receptet innan du börjar. De stuvade makaronerna bör bli färdiga ungefär samtidigt som den ungsstekta korven. För överskådlighetens skull skriver jag recepten skilt, men man bör göra korven och makaronerna samtidigt.

Grejer
kastrull
ugnsform
deciliter mått
kniv
slev


Ingredienser

korv (pröva olika sorter, högre kötthalt är ofta godare och av bättre kvalitet, men dyrare)
ost

makaroner
helmjölk eller lättmjölk och grädde
kardemumma och/eller muskotnöt
salt

GÖR SÅ HÄR:
Ungnstekt korv
Sätt ugnen på ca 225 grader. Dra skinnet av korven. Skär hack i korven halvvägs igenom. Sätt tunna ostbitar i skårorna. Lägg korven i en ugnsfast form.

När ugnen blivit varm, ställ formen i mitten av ugnen. Stek den i 25-30 minuter.

TIPS: Lägg lökklyftor, morotsbitar eller andra grönsaker bredvid korven i formen. Ringla över lite olivolja eller sätt på en klick smör.

Stuvade makaroner
Koka upp 4 dl vatten (snabbare och energisnålare i vattenkokaren) i en kastrull med 1 tsk salt. Tillsätt 3,5 dl makaroner. Koka i ca. 8 minuter. Häll i 7 dl helmjölk eller lättmjölk +grädde. Koka upp på nytt. När det kokar, skruva ner plattan. Koka sen på svag värme utan lock i ca 12 minuter. (Blir det för stabbigt kan man röra ner lite mer gräddmjölk) Rör om då och då. Smaksätt med ett kryddmått/en tumnagel kardemumma eller riven muskot, kanske en halv tsk salt och 1 tsk socker.

TIPS: När man kryddar bör man ta lite i taget, det går att lägga till, men inte ta bort... I Finland kryddar vi ofta stuvade makaroner med kardemumma, i Sverige med muskot. Muskot kan man köpa som hela nötter (bäst!) som man river på ett rivjärn, man kan också köpa färdigt mald muskot.

Servera med senap, ketchup och en sallad eller råriven morot.


1 kommentar:

  1. Ooooh, ska bli göttans att laga stuvade makaroner <3 Fortsätt skriva! =3

    SvaraRadera